Kultura i umetnost

Kulturni centar u Gornjem Milanovcu

Ovo je moderna ustanova u Gornjem Milanovcu, čija je uloga da organizuje raznovrsne kulturne događaje. Učestvuju u realizaciji amaterskih i profesionalnih kulturnih projekata i daju podršku nadarenim umetnicima. Najvažnije manifestacije, čiji je začetnik upravo Kulturni centar, su Međunarodni bijenale umetnosti minijature, Likovna kolonija ’’Mina Vukomanović-Karadžić’’ i Festival kratkog filma i filmska kolonija ’’Kratka forma’’. Ovi festivali su odavno postali tradicija i grad Gornji Milanovac se ponosi njima. Kulturni centar organizuje i umetničke škole i radionice, poput škole plesa, likovnog ateljea i muzičke i dramske radionice. U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje osmislili su i posebne tečajeve stranih jezika, koji će biti od pomoći svima koji su u potrazi za poslom i obogate svoj CV.

Dom kulture Gornji Milanovac

Bivši ’’Dom vojske’’ je nedavno rekonstruisan i pretvoren u moderan prostor za organizovanje pozorišnih predstava, filmskih projekcija, muzičkih događaja i drugih dešavanja. Objekat je savemen, a scena parira onima u Narodnom pozorištu i Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu.

Muzej Rudničko-Takovskog kraja

Čuvar vrednih istorijskih izvora koji svedoče o istoriji Gornjeg Milanovca i okruga u kome se nalazi. Mnogi kolekcionari starih predmeta, spisa i fotografija, i značajni stvaraoci, kao što su Sreten Ljubenović-Konkordije i Božidar Prodanović, poklonili su vrednosti iz svog poseda muzeju, koji se i danas čuvaju i posetioci pričaju svojevrsnu priču o davnim vremenima. U vlasništvu Muzeja rudničko-takovskog kraja nalaze se i Muzej u Takovu, Brkovića kuća, kuća Kneza Miloša u Gornjoj Crnući i etnološka postava u Prodanovića magazi u Koštunićima.

Biblioteka ’’Braća Nastasijević’’

Nalazi se u centru grada, u zgradi Okružnog načelstva. Najstarija je ustanova kulture u gradu i poseduje bogatu kolekciju od 100.000 knjiga. Podeljena je na više odeljenja, među kojima su dečije, naučno i odeljenje za odrasle. Odeljenja imaju i svoje čitaonice. Korisnicima su dostupni standardni pisani i moderni digitalni izvori. Biblioteka se bavi i kulturno-obrazovnim delatnostima, kao što su izdavačka delatnost i organizovanje manifestacije ’’Dani Nastasijevića’’.