Privreda

Početak razvoja privrede Gornjeg Milanovca

Sve je započelo osnivanjem prve štamparije u Gornjem Milanovcu 1890.godine. Davne 1922. godine je završena pruga koja spaja naše mesto sa većim gradovima poput Beograda, što je bio izuzetno važan faktor za dalje jačanje privrede. U ovom periodu je osnovano par fabrika kao što je ’’Rudnik’’. Oko 90% stanovništva se bavilo poljoprivredom, pa je do kontinuiranog procesa razvitka došlo tek nakon ratnog perioda i oporavka od štete koja je nastala.

Modernizacija i širenje privrednih delatnosti G. Milanovca

Posle Drugog svetskog rata, Gornji Milanovac postaje jedan od najrazvijenijih privrednih centara. Formirane su industrijske zone, a sa njima i fabrike poput ’’Metalca’’ i ’’Takova’’. Početkom 21. veka su se neke firme našle u stečaju, ali su ubrzo nastavila sa normalnim radom. Trenutno dominiraju velika i srednja preduzeća, ali i uspešan rad malih preduzeća je za svaku pohvalu. Stvoren je program koji privlači investitore, kojima je Gornji Milanovac zanimljiv zbog geografskog položaja, bogate infrastrukture i niskih troškova poslovanja.

Značajna velika preduzeća Gornjeg Milanovca

METALAC
Najstarije najveće zavisno društvo koje se bavi proizvodnjom emajliranog, inox i non-stick posuđa. Metalčev asortiman proizvoda je naš svojevrsan sinonim za kvalitet, a posuđe poželjno u kuhinjskom prostoru svake srpske domaćice.
SWISSLION Takovo
Ova fabrika je stvorila imperiju u proizvodnji prehrembenih proizvoda. Od samog početka se drže visokih standarda poslovanja, a njihove specijalizovane prodavnice su veoma posećene – pogotovo zbog bogate ponude slatkiša.
TETRA PAK Production
Jedan od najvećih izvoznika u Srbiji. Fabrika je strateški dobavljač za Tetra Pak u ovom regionu, stvarajući praktičnu i savremenu ambalažu za raznovrsne proizvode.

Uspešna srednja preduzeća našeg grada

POLYDR
Ovo je izdavačka kuća namenjena plasiranjem dečije štampe. Ponose se saradnjom sa izdavačkom kućom Panini, poznatom po izdavanju kolekcionarskih albuma i samolepljivih sličica.
9.Septembar
Osnovna delatnost ove kompanije je izrada potrošnog zdravstvenog materijala od papira i flisa. Proizvodnju odlikuje visoki kvalitet finalnih proizvoda i proces produkcije u skladu sa najnovijim standardima.
Foka
Skoro dve decenije, drži status uglednog proizvođača fleksibilne ambalaže. Uspešno se prilagođavaju zahtevima kupaca, a prepoznatljivi su po originalnom dizajnu i kvalitetnoj štampi

Produktivna mala preduzeća u Gornjem Milanovcu

Maksimil
Izuzetno je mlada, porodična kompanija, ali već prepoznatljiva po specifičnoj proizvodnji etiketa na navlačenje. Etikete se nude pod zaštićenom robnom markom, prilagođavaju se svakoj boci i postojane su u svim atmosferskim uslovima.
Cobra-RIV
Nudi profesionalne usluge auto-servisa, širok asortiman auto delova i kozmetike. Servisiraju se vozila velikog broja proizvođača iz čitavog sveta i detaljno opremaju odgovarajućom opremom i dodacima.
Bordi
Bave se proizvodnjom i plasiranjem različitih tipova mlečnih proizvoda izvrsnog ukusa i izuzetnog kvaliteta. U ponudi dominiraju voćni i grčki tipovi jogurta.