Turizam

Turizam u Gornjem Milanovcu

Mlado gradsko naselje, kao što je naš Gornji Milanovac, prošlo je kroz uspone i padove u svojoj kratkoj istoriji, ali može da se pohvali izuzetnom turističkom ponudom. Program i rute za turiste, počev od samog srca grada do okolnih mesta, interesantni su svakom posetiocu. Zdrava i zelena okolina, poznate i originalne manifestacije i održavanje tradicije su ono što privlači turiste i mami ih da se ponovo vrate. Navodimo nekoliko stavki koje jednostavno moraju biti na Vašoj listi obilazaka u toku boravka u našem gradu.

Svedoci prošlosti G. Milanovca

Spomenici i istorijski izvori koji pričaju priču od postanka grada do danas će Vam pomoći da se upoznate sa samim počecima Gornjeg Milanovca. Obiđite Muzej rudničko-takovskog kraja i kroz njihove redovne postavke naučite nešto novo o gradu u kojem boravite. Prošetajte do Spomenika pobede i Spomen-parka Brdo Mira. Divite se stilu gradnje i predivnim freskama Crkve Sv.Trojice ili manastira Vujana. Usput možete posetiti i Takovo, mesto gde je Miloš Obrenović digao Drugi srpski ustanak, kao i brojne ostatke starih građevina na planini Rudnik. Ako ste ljubitelj istorije, nemojte propustiti da organizujete turu koja će uključiti obilazak svedoka naše istorije na koju smo ponosni.

Sjedinite se sa prirodom
Osim mnogobrojnih arheoloških nalazišta, planina Rudnik je savršeno mesto za izlete i utočište za ljubitelje prirode. Pogodan je za razvoj i letnjeg i zimskog turizma. Ostrvica, kao retka forma reljefa, je svojevrsan izazov za planinare. Oko 30km od Gornjeg Milanovca se nalaze Koštunići, najveće selo u opštini bogato ekološkim i pejzažnim vrednostima. U selu Savinac probajte mineralnu vodu sa izvora. Udahnite svež vazduh i uživajte u čarima koje Vam pruža priroda u okolini našeg grada.

Čari seoskog turizma u Gornjem Milanovcu

Mnoga domaćinstva u selima oko Gornjeg Milanovca neguju tradiciju i time podstiču razvoj popularnog seoskog turizma. Sela su locirana u zdravoj i potpuno prirodnoj sredini, sa specifičnim ambijentom. Neka Rajski konaci, Etno selo Trbović ili možda ’’Tri hrasta’’ u Klatičevu budu mesta gde ćete se odmoriti od gradske gužve. Dobićete priliku da uživate u specijalitetima našeg kraja, idete na izlete, bavite se sportskim aktivnostima i iznad svega – da se adekvatno opustite i odmorite od svakodnevnice.
Kulturna događanja i sport
Na stadionima FK ’’Metalac’’ i FK ’’Takovo’’ se redovno igraju utakmice, a u sportskoj hali ’’Breza’’ održavaju razna takmičenja. Gornji Milanovac ima i gradski bazen, otvoren za posetioce svih uzrasta. U Domu kulture se redovno puštaju najnoviji filmove i izvode zanimljive pozorišne predstave. Organizuju se već tradiconalne manifestacije svake godine, među kojima su Srpski festival srpske muzike, Rakijada, Dani kneginje Ljubice, Šilopajska panorama, Dani Nastasijevića…

Veliki izbor smeštajnih objekata i restorana
Počev od hotelskih soba do privatnih kuća, prilikom posete Gornjem Milanovcu i bližoj okolini možete lako izabrati smeštaj po svom ukusu. Izaberite lokaciju u centru grada, ako želite da budete u središtu svih važnih dešavanja, ili u nekom selu u blizini, ako ste željni mira i tišine. Veliki je izbor restorana sa bogatom ponudom hrane, ali i kafića za ispijanje jutarnje kafe ili uzbudljive noćne izlaske. Veoma je lako prilagoditi sve što se nudi Vašim potrebama, a šarolika ponuda tokom cele godine je nešto po čemu se Gornji Milanovac izdvaja.

Ovaj deo Srbije je pun istorijskih mesta, a na prvom mestu je Takovo. Mesto u kojem je podignut Drugi srpski ustanak. Osim toga, na obodu grada se nalazi i Norveška kuća odnosno kuća srpsko-norveškog prijateljstva. Etno kuće na Rudniku i u Koštunićima. U selu Gornja Crnuća nalazi se čuveni konak kneza Miloša Obrenovića iz kojeg je vladao Srbijom od Drugog ustanka do 1818. godine kada je prestonica preseljena u Kragujevac.
Krajem avgusta, svake godine, u gradu se održava Milanovački kotlić, takmičenje u kuvanju riblje čorbe. To je poseban kuriozitet, jer se u reci Despotovici ne može uloviti riba teža od 100 grama.